CASSINI Hackathon

Jak využít vesmírná data pro lepší život na Zemi? Odpovědi přinese evropský CASSINI Hackathon.

První CASSINI Hackathon se bude konat paralelně od 18. do 20. června 2021 v deseti evropských zemích. Vítězové lokálních kol pak budou své projekty prezentovat v celoevropském finále. České klání organizuje agentura CzechInvest spolu s partnery včetně CENIA, české agentury životního prostředí.

CASSINI Hackathons je iniciativou Evropské komise, která má za cíl dostat Evropu v oblasti digitalizace na špičku. Klíčem je efektivní využití vesmírných technologií EU, jež mohou pomoci zlepšit život na Zemi. Počínaje letošním rokem jsou CASSINI Hackathons & Mentoring odvážnou pobídkou k propojení hackerů s vesmírem za využití dat a služeb programu dálkového průzkumu Země Copernicus a dat z programu EGNOS a Galileo.

Tématem hackathonu je Digitising Green Spaces, které v sobě zahrnuje tři výzvy:

  1. Discover your city – Objevuj své město
  2. Staying fit & healthy – Zůstaň fit a zdravý
  3. Protecting our rural areas – Ochrana našeho venkova

Cílem výzev je zodpovědět palčivé otázky současného světa, např.:

  • Jak z vesnic udělat atraktivní a vyhovující místa pro práci na dálku?
  • Jak přetvořit přehřátá města v příjemná místa?
  • Jak pro občany zajistit více bezpečných a dostupných cyklostezek?

Na vítěze českého klání čeká finanční odměna dva tisíce eur a spolu s dalšími vítězi zapojených zemí budou své projekty prezentovat v celoevropském finálním kole. Vybrány budou tři nejlepší nápady, jejichž majitelé získají sto hodin profesionálního mentoringu a spoustu dalších cen.

Všichni technologičtí nadšenci se mohou zúčastnit úvodního webináře, kde se dozví, jak bude hackathon v Česku probíhat a jaké jsou možnosti práce s družicovými daty a satelitní navigací k řešení problémů, které je zajímají.

Zjistěte více o CASSINI Hackathons, zapojte se a změňte svůj sen v realitu!