Představujeme nový web s indikátory udržitelného rozvoje

Česká informační agentura životního prostředí vytvořila nový web pro prezentaci indikátorů udržitelného rozvoje. Udržitelný rozvoj se snaží odstranit nebo zmírnit negativní projevy dosavadního způsobu vývoje lidské společnosti. Udržitelný rozvoj tak nebere v potaz pouze ekonomický růst, ale i společenské hodnoty a přírodní bohatství. OSN proto v roce 2015 přijala akční plán společných cílů udržitelného rozvoje Agenda 2030, který byl do českého prostředí transponován jako ČR 2030. K monitorování cílů byl vytvořen indikátorový rámec, který prezentuje nový web https://www.sdg-data.cz/.

Web je určený pro zájemce o udržitelný rozvoj z řad veřejnosti i odborníků a úředníků státní správy. Pro lepší orientaci ve stovkách záznamů nabízí web přístup k indikátorům udržitelného rozvoje jak hierarchicky, kdy jsou indikátory seřazeny od cílů, podcílů a klíčových oblastí po jednotlivé indikátory, tak i přes kategorie, atributy a štítky. K dostupným indikátorům je vytvořena vizualizace, připojená podkladová data ke stažení a metadata. Vizualizace jsou interaktivní, umožňují filtrovat data a vytvářet pohledy podle atributů. Web je dvoujazyčný v české a anglické verzi.

Udržitelný rozvoj v posledních letech nabývá na významu v Evropě i ve světě. V oblasti životního prostředí čelíme tzv. trojité planetární krizi, která zahrnuje změnu klimatu, ztrátu biodiverzity a znečištění životního prostředí. Tato krize je vzájemně provázána se současnými demografickými změnami, migrací a prohlubující se sociální nerovností. Zrychlující se technologický vývoj a narůstající propojování současného světa nás nutí vnímat svět v souvislostech a přijmout zodpovědnost každého státu vůči globálnímu společenství. V průběhu letních měsíců tak na našem facebookovém profilu postupně představíme vybrané indikátory, které reprezentují jednotlivé cíle udržitelného rozvoje. Sledujte náš facebook a dozvíte se, jak si při naplňování cílů SDG stojíme.

Webové stránky vznikly v rámci projektu Mechanismy prosazování principů udržitelného rozvoje ve státní správě (PUDR, https://www.cenia.cz/projekty/aktualni-projekty/pudr/), na kterém se CENIA partnersky podílí s Ministerstvem životního prostředí, s Ministerstvem pro místní rozvoj a s Českým statistickým úřadem. Projekt probíhal od roku 2019 a v letošním roce bude ukončen. V rámci projektu CENIA zajistila ukládání datových sad a metadat, vizualizaci indikátorů udržitelného rozvoje, klasifikaci dat a jejich publikaci na nově vytvořeném webu.