Nejlepší realizátoři MA21 převzali ocenění z rukou ministryně životního prostředí

Na pozvání ministryně životního prostředí paní Anny Hubáčkové se ve čtvrtek 26. května sešli vrcholní představitelé a koordinátoři z nejúspěšnějších obcí, měst a městských částí – realizátorů místní Agendy 21 – Chrudimi, Jihlavy, Křižánek a MČ Praha 14, kteří jsou držiteli nejvyšší Kategorie A a Kopřivnice, MČ Praha 10 a Velkého Meziříčí, držitelů kategorie B, na půdě MŽP. Při této příležitosti paní ministryně předala certifikáty těm, kteří nejvyšší kategorie MA21 dosáhli v uplynulém roce – MČ Praha 14 a MČ Praha 10.

Místní Agenda 21 je státní program pro podporu udržitelného rozvoje obcí a regionů, který garantuje Ministerstvo životního prostředí. Respektování principů udržitelného rozvoje umožňuje samosprávám i úřadům uplatňovat komplexní přístup k řešení všech úkolů a výzev a žádoucí provázání všech činností a aktivit. Protože, jak zaznělo v diskusi: „život se nedělí na odbory a oddělení“.

V této souvislosti všichni přítomní ocenili, že díky místní Agendě 21 získávají nezávislé expertní hodnocení své strategické a koncepční práce. Experti na jednotlivé oblasti udržitelného rozvoje, které MŽP pro realizátory MA21 angažuje, přinášejí do měst a obcí nejen nezávislý pohled na řešenou problematiku, ale také konkrétní doporučení, vycházející z jejich odborných zkušeností a znalosti situace v různých městech a obcích.

Paní ministryně vyzdvihla důležitost a také náročnost práce na místní úrovni, kterou dokáže posoudit z vlastní zkušenosti. Zdůraznila, že strategické řízení a plánování rozvoje je nejdůležitějším úkolem samospráv, který ale občané často na první pohled nevidí. Pro práci na místní úrovni má proto zásadní význam spolupráce nejen v rámci samosprávy, ale také s úřadem, komerčním i neziskovým sektorem, který v místě působí, i s veřejností.

Místní Agenda 21 je postavená na partnerství a komunikaci. Je to program pro města a obce, který vznikl a rozvíjí se ve spolupráci s nimi. Podobná setkání umožňují získat důležitou zpětnou vazbou od realizátorů a pomáhají jej rozvíjet v souladu s jejich potřebami.

O programu místní Agenda se více dozvíte zde https://ma21.cenia.cz/