Setkání nejlepších realizátorů MA21

Na pozvání ministra životního prostředí Petra Hladíka se minulý týden sešli vrcholní představitelé a koordinátoři místní Agendy 21 z nejúspěšnějších obcí, měst a městských částí. Setkání se zúčastnili držitelé nejvyšší kategorie A Chrudim, Jihlava a MČ Praha 14, a držitelé kategorie B Kopřivnice, MČ Praha 10, MČ Praha 12, Velké Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a obce Bory. Při této příležitosti obdrželi certifikáty ti, kteří nejvyšší kategorie MA21 dosáhli, resp. opět obhájili v uplynulém roce – Chrudim, MČ Praha 12 Rožnov pod Radhoštěm a Bory.

Místní Agenda 21 je státní program pro podporu udržitelného rozvoje obcí a regionů, který garantuje Ministerstvo životního prostředí. Respektování principů udržitelného rozvoje umožňuje samosprávám i úřadům uplatňovat komplexní přístup k řešení všech úkolů a výzev a žádoucí provázání všech činností a aktivit. Protože, jak zaznělo v diskusi při setkání: „život se nedělí na odbory a oddělení“.

V této souvislosti přítomní ocenili, že díky místní Agendě 21 získávají nezávislé expertní hodnocení své strategické a koncepční práce. Experti na jednotlivé oblasti udržitelného rozvoje, které MŽP pro realizátory MA21 angažuje, přinášejí do měst a obcí nejen nezávislý pohled na řešenou problematiku, ale také konkrétní doporučení, vycházející z jejich odborných zkušeností a znalosti situace v různých městech a obcích.

V živé diskusi s představiteli vedení MŽP zástupci měst vyjádřili rovněž své připomínky k stávajícímu nastavení systému a společně debatovali různé možnosti, jak místní Agendu 21 v ČR do budoucna podpořit a zatraktivnit pro další města a obce. Zástupci ministerstva představili připravované záměry pro další rozvoj systému hodnocení v rámci MA21. Všichni přítomní se na závěr shodli, že v diskusi nad představenými návrhy budou pokračovat na dalším společném setkání, které je předběžně naplánováno na podzim letošního roku.

Místní Agenda 21 je postavená na partnerství a komunikaci. Je to program pro města a obce, který vznikl a rozvíjí se ve spolupráci s nimi. Podobná setkání umožňují získat důležitou zpětnou vazbou od realizátorů a pomáhají jej rozvíjet v souladu s jejich potřebami.