Turistické ubytování s ekoznačkou

Pomalu se blíží čas prázdnin a dovolených. Je tak na místě přemýšlet o možnostech trávení volného času, ať už ve městě, v kempu či na pláži. Pokud vám záleží na environmentálních dopadech vaší dovolené, ale nevíte, jak toto kritérium zohlednit, může pro vás být vhodným vodítkem ekoznačka EU Ecolabel.

Ekoznačení (ecolabelling) je označování výrobků a služeb, které jsou v průběhu celého životního cyklu prokazatelně šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i ke zdraví spotřebitele. Jejich kvalita přitom musí zůstat na velmi vysoké úrovni a užitné vlastnosti výrobků jsou testovány akreditovanými laboratořemi. Certifikované výrobky nebo služby lze poznat podle jednoduchého a snadno zapamatovatelného symbolu, tzv. ekoznačky. Firmy mohou ekoznačku efektivně využít při marketingu takto oceněných produktů a spotřebitelé zase jako vodítko při nákupu ekologicky šetrnějšího zboží a služeb. Ekoznačky jsou udělovány po komplexním ověření celého životního cyklu produktu a pomáhají výrobcům i spotřebitelům vyhnout se nástrahám „greenwashingu“.

A jaký je konkrétní přínos ubytovacích zařízení certifikovaných právě podle kritérií EU Ecolabel? Hotely a kempy s ekoznačkou při svém provozu musí splnit řadu kritérií v oblastech:

  • energetika (energetická účinnost vytápění a osvětlení, odběry energií od dodavatelů využívajících obnovitelné zdroje, regulace teploty, automatické vypínání elektrických spotřebičů a zařízení atd.)
  • hospodaření s vodou (účinnost vodovodního příslušenství – koupelnových baterií, sprch, záchodů a pisoárů, méně časté praní prádla atd.)
  • nakládání s odpady (omezování vzniku odpadu ze stravovacích služeb, omezování používání jednorázových výrobků, třídění a recyklace odpadů atd.)
  • ostatní (zákaz kouření ve společných prostorách, podpora dopravních prostředků šetrnějších k životnímu prostředí)

Dodržováním uvedených kritérií mohou ubytovací zařízení ušetřit až o 50 % více energie a personál certifikovaných ubytovacích zařízení vám navíc poradí možnosti udržitelné dopravy na místo.

Projděte si katalog turistického ubytování s ekoznačkou EU a zjistěte více informací o službách šetrných k životnímu prostředí a najděte si ubytování pro svou příští cestu!