První český hotel po pandemii získal evropskou i národní ekoznačku

Návštěvníci české metropole se mohou konečně ubytovat v ekologicky šetrném hotelu, který úspěšně prošel certifikací EU Ecolabel. Tuto ekoznačku obdržel Best Western Hotel Moráň sídlící na Praze 2.

Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) certifikovala nového držitele EU Ecolabel i značky Ekologicky šetrná služba. Stal se jím pražský Best Western Hotel Moráň a je tak jediným pražským hotelem a teprve druhým držitelem v ČR oceněným touto evropsky významnou ekoznačkou.

„Poskytování udržitelných ubytovacích služeb je pro náš hotel jednou z hlavních priorit a chtěli jsme mít pro naše hosty nezpochybnitelné potvrzení, že u nás v tomto ohledu nejde o žádný greenwashing. Jsme nyní jediným hotelem v Praze a širokém okolí, který EU Ecolabel i značku Ekologicky šetrná služba drží, což je obrovská konkurenční výhoda,“ popsala důvody, které vedly k žádosti o ekoznačku ředitelka hotelu Gabriela Prachařová.

V rámci certifikačního procesu bylo ze strany CENIA prověřeno, že hotel skutečně splňuje veškerá kritéria, která jsou s certifikací spojena. Jedná se například o efektivní nakládání s vodou, snížení emisí CO2, využívání obnovitelných zdrojů energie či omezení plýtvání potravinami. „Kritérií pro získání ekoznačky se zájemci rozhodně nemusí bát. Jsou nastavena tak, aby je dokázala splnit přibližně pětina firem v dané kategorii. Nechceme totiž z našich ekoznaček dělat úzký elitní klub. Naopak je našim cílem motivovat co nejširší spektrum podnikatelů k udržitelnému chování,“ uvedl Miroslav Havránek, ředitel CENIA, která je příspěvkovou organizací Ministerstva životního prostředí. Právě to je garantem systému ekoznačení.

„Z naší zkušenosti víme, že zejména turisté ze západní Evropy vyhledávají udržitelná ubytování a EU Ecolabel se u nich těší velké důvěře. Pro marketing hotelů je tato ekoznačka obrovské plus. Věříme proto, že postupem času počet jejích držitelů poroste a zařadíme se mezi země jako je Rakousko, Francie či Španělsko, které mají desítky certifikovaných ubytovacích zařízení,“ dodal Jan Herget, ředitel CzechTourism.